L’ús de les noves tecnologies

En els últims anys hem aconseguit avanços tecnològics impensabes que han camviat la forma de vida de les persones. L’era dels telèfons mòbils ha fet passos de gegants en un tres i no res, així com ho ha fet internet, fenòmen que ha transformat el temps i l’espai, augmentant la velocitat de la vida quotidiana. Avui ja es parla d’un món 2.0, on tota la informació, la política, les relacions humanes… es volquen sense cap manera de control.

En la meua opinió, aquest nou món aportat per les noves tecnologies té una sèrie de perills que hauríem d’afrontar en un futur pròxim. Moltes de les anomenades noves tecnologies no són noves, han estat assolides fa dècades i mantingudes en espera per a poder portar-les a la societat amb comptagotes. Les grans empreses volen augmentar els seus beneficis. Una altra de les técniques és l’obsolescència. Totes les noves tecnologies tenen una data de caducitat planificada, data en la qual el producte nou fa 4 o 5 anys es farà malbé. Per continuar amb aquesta pràctica, les empreses s’asseguren que no hi hagi peces de recanvi, o la seva substitució siga més cara que comprar-se un producte nou. Finalment, un altre sistema per introduir noves tecnologies és crear una nova dependència a alguna cosa, objecte que,  de no existir o essen d’una altra manera, podríem viure sens problemes.

Al final, l’objectiu del mercat és inventar noves necessitats fictícies. O no podíem viure fa 20 anys quan no existien els telèfons mòbils?, i el cafè no era igualment bo quan Nesspresso no havia inventat la seva cafetera? Els grans perills de l’ambició empresarial són al final els mateix: el maltractamente al medi ambient, les noves malalties humanes, la subordinació dels països menys desenvolupats, les crisis económiques, i moltes altres més. Així docs, els governs dels propers anys hauran de trobar la forma de limitar aquest prodijios però tambié perillós procés.

Per a vore més sobre el tema:

Latouche, Serge. Pequeño tratado del decrecimiento sereno.  Icaria. 2009.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s